Meer recent

Meer recent

Vanaf 2013 is Château de Bussolles op vele plekken hersteld (zie Foto’s) en op wezenlijke onderdelen gemoderniseerd, zonder daarbij de authentieke uitstraling van een Frans kasteel geweld aan te doen. De historische bijgebouwen bieden ruimte aan de Gîtes de Bussolles, de beheerderswoning en opslag. In en rondom het château zijn de voorzieningen (TV, WiFi, zwembad, voetbalveld, trampoline, wandelbos) dusdanig dat het heerlijk vertoeven is. Het kasteel is het hele jaar open voor vakanties, huwelijken en feesten, vergaderingen, workshops en andere gelegenheden.

Onlangs ontvingen we in één weekend nog zo’n 200 gasten voor een geweldig huwelijksfeest. Dankzij het mooie weer werd er buiten gedineerd en tot in de late uren gedanst. 

Een yoga-club uit Lyon huurde het kasteel in januari voor een yoga-workshop van een week. Hun belangrijkste eis was: het kasteel moet warm zijn. Dankzij onze trouwe verwarmingsketel genoten ze van een heerlijke week met oefeningen en rust.

Château de Bussolles ligt verscholen in een bosrijk gebied, op zo’n 6 km. van het stadje Lapalisse. Aan de voorzijde van het kasteel kijkt u uit op de Têche-vallei, met de karakteristieke, witte Charolaise-koeien en af en toe een hertenfamilie.

Tot het landgoed behoorde vroeger ook de Chapelle de Bussolles, op enkele honderden meters van het kasteel. De kapel is behoorlijk vervallen maar doet nog af en toe dienst voor communies e.d. Uit inscripties is af te lezen dat kapel rond het jaar 1507 is gebouwd en er zijn meerdere gedenkstenen en inscripties op grafstenen van de vroegere bewoners van het kasteel (de kapel staat op privé-grond).

Op zo’n 300 meter afstand van het kasteel ligt Moulin de Bussolles met een idyllische waterval. Deze watermolen met bijgebouwen waren vroeger onderdeel van Château de Bussolles. Tegenwoordig is het in particuliere handen.

De begane grond bestaat uit een grote eetkeuken met een open, praktisch kookgedeelte. De keuken is helemaal verbouwd. Verder vindt u beneden nog de oude kapel (waar een TV staat), een biljartkamer met professionele snooker-tafel, twee ruime salons en een pokerkamer. Op deze pagina vindt u een uitgebreide plattegrond van de benedenverdieping.

Op de eerste verdieping bevinden zich 6 slaapkamers en 4 badkamers. In de westvleugel zijn 3 slaapkamers voor in totaal 5 personen met 1 gezamenlijke pas gerenoveerde badkamer. Centraal op de gang bevinden zich 2 slaapkamers en 2 eigen badkamers. Aan de zuidkant tenslotte bevindt zich een tweepersoons slaapkamer met eigen badkamer. Klik hier voor een plattegrond.

Op de tweede verdieping bevinden zich twee tweepersoonsslaapkamers met ieder een eigen badkamer. Daarnaast treft u hier het walhalla aan voor kleine en grote kinderen: de speelzolder, voorzien van tafeltennis, darts, voetbaltafels, airhockey en veel speelgoed. Deze link brengt u naar de plattegrond van de  tweede verdieping.