Ligging/route

Ligging en route

 
Adres

Château de Bussolles
Route de Bussolles 53
03120 Barrais-Bussolles
Allier, France
E-mail: chateaubussolles@gmail.com
Tel: +31640386740 / +31640386739

Ligging

Château de Bussolles ligt in het Franse departement Allier (regio Auvergne-Rhône-Alpes) op ca. 6 km van Lapalisse en 25 km van Vichy (ca. 45 minuten). Het vliegveld van Clermont-Ferrand ligt op ca. 1,5 uur rijden, dat van Lyon (Saint-Exupéry) op ca. 2 uur rijden en het vliegveld van Genève ligt op ongeveer 3 uur rijden van het kasteel. U bent in ca. 4 uur rijden aan de Middellandse zee en Parijs ligt zo’n 350 km naar het noorden.

GPS

46.2629 N 3.6788 E

De hoofdingang van Château de Bussolles

De hoofdingang van Château de Bussolles

Route via Parijs 

Komt u vanuit de richting van Parijs dan kiest u de snelweg A6 (Autoroute du Soleil) in de richting van Auxerre. Na Nemours splitst deze snelweg zich, u kiest dan voor de A77 (richting Nevers). Dit is een heerlijk rustige snelweg. Na Nevers wordt de snelweg A4 een nationale weg: de N7 die u blijft volgen (richting Moulins). Na Moulins volgt u de richting Vichy, u rijdt nog steeds op de N7. Na enige tijd komt u bij aan bij Lapalisse, ons ‘boodschappen’-stadje. Bij de grote rotonde aan het begin van Lapalisse rijdt u richting (het centrum van) Lapalisse. Deze weg daalt af naar het stadje en vóór u ziet u in de verte al het majestueuze kasteel van Lapalisse (let op: dit is niet Château de Bussolles!). Bij de splitsing onderaan het kasteel kiest u de afslag naar links, de D990A richting Bert en Barrais-Bussolles. Deze weg slingert door het stadje, volg deze een kleine kilometer (neem na ongeveer 300 m. NIET de weg naar links bij het bord Barrais-Bussolles (D124)). Neem daarentegen de volgende weg links bij het tweede bord Barrais-Bussolles (weg zonder nummer, na zo’n 50 m. ziet u ook bordje met de naam ’Grattebine’). Volg deze weg ongeveer 2,7 km (ziet u een groene afvalcontainer en het bordje ‘Les Têches’, houd dan rechts aan) tot aan de groene hekken van het kasteel en een grote steen met de tekst ’Château de Bussolles’ (zie foto’s hierboven). Rijd deze oprijlaan op naar het kasteel.

Route via Luxemburg 

Komt u vanuit Luxemburg dan volgt u de borden Metz, Nancy, Dijon tot aan Chalon-sur-Saône (A31). Daar gaat u de snelweg af (neem de afslag 26 Chalon Sud) richting Montceau-les-Mines (N80 c.q. E607). Bij de grote rotonde in de buurt van Montchanin houdt u de richting van Montceau-les-Mines aan, dit is de N70 c.q. E607; na verloop van tijd wordt dit de N79. Op een gegeven moment passeert u de mooie stad Paray-le-Monial, waarna u, enkele kilometers verder, afslag 24 richting Lapalisse neemt (dit is de D994). U blijft op deze weg en rijdt door het leuke dorpje Le Donjon en u blijft op de D994 richting Lapalisse. Bent u Le Donjon uit, dan ziet u na ongeveer 9 km. een klein plaatsnaambord met daarop Barrais-B. (Barrais-Bussolles) en Bert; neem deze afslag (naar rechts) en rijd ongeveer 1 km. door de weilanden totdat u bij een splitsing komt. Hier slaat u rechtsaf richting het dorpje Barrais-Bussolles. In dat dorpje aangekomen slaat u bij de tweede splitsing in het centrum (!), bij het monument,  linksaf richting Château de Bussolles (er staat een bordje met de naam van ons kasteel). Deze weg volgt u gedurende 4 km. tot dat u aankomt op een splitsing met een boerderij en de kapel van Bussolles aan uw rechterhand. Hier rijdt u rechtdoor en ziet vervolgens na zo’n 700 m. de ingang van Château de Bussolles aan uw linkerhand (zie foto’s hierboven). Rijd deze oprijlaan op naar het kasteel.

Route vanuit Lyon 

Vanaf het vliegveld van Lyon (Saint-Exupéry) loopt de snelste route naar het kasteel via de noordkant van Lyon, waarbij de drukte van de stad en haar ringweg (périphérique) vermeden worden. Verlaat u het vliegveld, kies de richting van Lyon-Nord. Daarmee volgt u de D517E. Bij de eerste rotonde slaat u rechtsaf (1e afslag, Toutes Directions). Bij de volgende rotonde gaat u rechtdoor (2 afslag, richting Lyon). Na enkele honderden meters op deze D332 komt u bij twee rotondes aan. Kies de richting Genève (A432) en ook bij de tweede rotonde houdt u Genève en Lyon (A432) aan. U volgt de A432 een tijdje in de richting van Bourg-en-Bresse totdat op de borden Parijs wordt aangegeven; u volgt dan Parijs (en rijdt dus naar het noorden). De A432 gaat over in de A46, richting Parijs. Na enkele kilometers volgt u de A466 richting o.a. Roanne. Al gauw draait deze snelweg de A6 op (richting Lyon, u rijdt dus weer naar het zuiden) en vanaf daar blijft u de borden Roanne volgen. Daarmee komt u op de A89 (richting Roanne en Clermont-Ferrand). Na ca. 60 km. neemt u afslag 33 naar Roanne; de snelweg gaat over in de N82. U houdt Roanne aan, de N82 wordt N7. U blijft deze weg volgen, in Roanne volgt u de borden richting Lapalisse. Deze N7 verandert hier en daar van een tweebaansweg in een vierbaansweg en u kiest na enige tijd afslag 57, richting Lapalisse. Bij de eerste rotonde rijdt u rechtdoor, de 2e afslag (richting Le Donjon). U volgt deze D990 en neemt na een kleine 2 km. de afslag naar links (naar rechts is de richting Droiturier). Na weer een  kilometer voegt deze weg in op de D990A naar Lapalisse; sla linksaf richting Lapalisse. Na ca. 1 km. slaat u scherp rechtsaf een klein (verhard) weggetje in, richting Moulin de Bussolles. Blijf dit verharde weggetje volgen (op een gegeven moment rijdt u tussen de drie gîtes van Moulin de Bussolles door) en na de volgende heuvel ziet u het kasteel aan uw linkerhand liggen. Rijd nog een paar honderd meter door en ga linksaf door de poort van het landgoed. 

Route vanuit Clermont-Ferrand 

Komt u uit de richting van (het vliegveld van) Clermont-Ferrand dan kiest u de A89 naar het noorden (richting Riom). Deze snelweg wordt op een gegeven moment de A71 en u kiest vervolgens de A719 richting Vichy ( u rijdt dan naar het oosten). Bent u bij Vichy aangekomen (eigenlijk Super Bellerive-sur-Allier, ten westen van Vichy) dan neemt u de D6 richting Lapalisse. De D6 wordt D67 en vervolgens D907 en u blijft Lapalisse aanhouden. Na ca. een half uur komt u bij de grote rotonde aan het begin van Lapalisse aan. Hier kiest u de richting (het centrum van) Lapalisse. Deze weg daalt af naar het stadje en vóór u ziet u in de verte al het majestueuze kasteel van Lapalisse (let op: dit is niet Château de Bussolles!). Bij de splitsing onderaan het kasteel kiest u de afslag naar links, de D990A richting Bert en Barrais-Bussolles. Deze weg slingert door het stadje, volg deze een kleine kilometer (neem na ongeveer 300 m. NIET de weg naar links bij het bord Barrais-Bussolles (D124)). Neem daarentegen de volgende weg links bij het tweede bord Barrais-Bussolles (weg zonder nummer, na zo’n 50 m. ziet u ook bordje met de naam ’Grattebine’). Volg deze weg ongeveer 2,7 km (ziet u een groene afvalcontainer en het bordje ‘Les Têches’, houd dan rechts aan) tot aan de groene hekken van het kasteel en een grote steen met de tekst ’Château de Bussolles’ (zie foto’s hierboven). Rijd deze oprijlaan op naar het kasteel.