In de Allier

In de Allier

 

Château de Bussolles ligt in het zuid-oosten van het Franse departement Allier (in de regio Auvergne-Rhônes-Alpes), zowat in het hart van Frankrijk. Het departement is genoemd naar de rivier Allier, die door het department loopt. In de Allier, in de wijde omgeving van het kasteel valt veel te ontdekken.

Bezoek de prachtige stad Vichy met het geweldig mooie, oude casino en het operagebouw dat stamt uit 1902. Vichy is beroemd om haar spa’s en architectuur en berucht vanwege haar positie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar al vele eeuwen eerder verbleef Napoleon Bonaparte graag in Vichy. De pracht van de stad is zijn Art Deco-erfgoed. Een aanrader is het prachtige park Napoleon III met de heerlijke wandelboulevard aan de Allier die u langs beide oevers van de rivier leidt. Ook mooi: de prachtige galerij in het Parc des Sources met bijzondere winkeltjes. Vichy kent vele goede restaurants, niet duur en echt Frans. Het centrum is ideaal om op niveau te winkelen, er is een groot zwembad, een paardenrenbaan, je kunt er wildwaterkanoën en nog veel meer. Op slechts een half uurtje van het kasteel.

Een leuk uitje is een dagje naar de waterval Cascade de la Pisserote. Dit is voorbij Arfeuilles, ten zuiden van het kasteel (ongeveer 30 min. rijden). De wandeling vanaf de parkeerplaats bij Le Verger duurt ongeveer een half uur, maar dan kom je aan bij een prachtige waterval. Je kunt er heerlijk poedelen in de natuurlijke gevormde ‘gour’, een klein bassin uitgesleten uit de rotsen. Neem vooral uw picknickspullen mee,  want het is er heerlijk toeven, vooral bij warm weer.

Bij Paray sous Brialles (+ 30 km van Château de Bussolles) ligt de prachtige, professionele kartbaan Circuit Jean Brun. Dit circuit is alleen toegankelijk voor licentiehouders. Naar het schijnt heeft Jos Verstappen hier nog kart-races gereden. Zeker een bezoekje waard. Check de website om te zien of er wedstrijden gereden worden.

Le Pal is een attractiepark en dierentuin in Saint-Pourçain-sur-Besbre. Het park opende de deuren al in 1973 en heeft vele attracties met namen als The Yukon Wings, The Twist en The Beaver River. Daarnaast is er een dierentuin, een speeltuin en kunt u regelmatig speciale shows bekijken. U rijdt er in zo’n 3 kwartier naar toe.

... en nog veel meer

De Allier biedt nog veel meer moois, leuks, interessants om te zien en te ontdekken. Wandelen, prachtige fietsroutes, gezellige markten met lokale producten, er liggen twee mooie golfbanen bij Vichy, u kunt wijnen proeven in Saint-Pourçain-sur-Sioule (één van de oudste wijnstreken van Frankrijk!), een watersportgebied (o.a. kano-varen, waterfietsen) in de buurt van Mayet de Montagne en Saint-Clément, wakeboarden bij Paray sous Briailles en vulkaanliefhebbers halen hun hart op in het pret- en avontuurpark Vulcania, ten noordoosten van Clermont-Ferrand, een prachtige stad. Mooie steden en plaatsen om te bezoeken: Beaune, Dijon, Moulins, Charroux, Apremont-sur-Allier, teveel om op te noemen.