Het château

Via een lange, door prachtige platanen omgeven oprijlaan komt u bij de entree van het kasteel. Op de benedenverdieping vindt u de centrale hal, twee grote salons, een biljartkamer met professionele snookertafel, bibliotheek, eetkeuken en twee unieke trappenhuizen. De eerste verdieping behuist zes slaapkamers, vier badkamers waarvan twee met een ligbad. De tweede  verdieping biedt ruimte aan twee slaapkamers, twee badkamers en een speelzolder. De bewoonbare oppervlakte is ongeveer 600 m² en bevat alle comfort zoals TV en Wifi. Het gebouw is geheel onderkelderd en op twee plaatsen van buitenaf te betreden.
Op het terrein bevinden zich bijgebouwen in dezelfde roze graniet, waaronder de beheerderswoning, oude paardenstallen en opslagruimtes. 1 van de opslagruimtes is omgebouwd tot een knusse stijlvolle gite. Ook de hooizolder is compleet verbouwd tot een grote, luxe en karakteristieke gite.

Op het terrein is een zwembad aanwezig van 11,5 m bij 5,5 m. Ook op het terrein een voetbalveld, volleybalveld en trampoline. In de “kippen”schuur staat materiaal voor andere buitenspellen.

Dit alles is gelegen op een terrein van 12 hectare, waarvan ongeveer 9 hectare weiland.
Kenmerkend van deze streek zijn de Engels-aandoende heggen rondom de weilanden.

Het kasteel is het hele jaar open voor vakanties, vergaderingen, workshops, bruiloften en andere gelegenheden.

Bouwhistorie Het historische Chateau De Bussolles, oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw, was een vierhoekig verdedigingsbolwerk, als onderdeel van een verdedigingsnetwerk van 24 kastelen in de vallei van de Besbre, in het grensgebied van de Bourbonnais en de Bourgogne. Het chateau wordt gekenmerkt door vier massieve vierkante kantelen en een ronde toren. Het kasteel werd herbouwd in de 13e eeuw, op funderingen uit de middeleeuwen. Het gebruik van roze graniet, uit een plaatselijke groeve, doet het harmonieuze geheel van vierkante en ronde torens schitteren in de zon. Eén van de torens bevat een wenteltrap van Volvic-lavasteen (de kathedraal van Clermont-Ferrand is met dezelfde steensoort gebouwd) . In de loop der eeuwen werden de vertrekken gemoderniseerd en voorzien van alle comfort. Dit alles met respect voor de historische elementen zoals middeleeuwse schouwen, het huidige kasteel heeft sommige elementen behouden die lijken te dateren uit de 14e eeuw t.w. de oude sacristie met houten lambrisering naast de vroegere, gewelfde kapel (de huidige bibliotheek), daterend uit de Honderdjarige oorlog, die duurde van 1337 tot 1453. Bij het begin van de 19e eeuw, in 1810 werd het kasteel grondig gerestaureerd. Op de latei boven het middelste raam bij het bordes is nog een inscriptie te zien met “Benoit 1805 Benard”. Situering Het Chateau ligt verscholen in het bosrijk gebied van de Barrais Bussolles, nabij Lapalisse. Op 16 maart 1833 wordt de gemeente Barrais verenigd met het landgoed van Bussolles in de Têche-vallei. Het château wordt omgeven door boerderijdomeinen van onder meer Les Coquets, Les Têches, Les Rigondets en Le Jure. Tot het landgoed Bussolles behoorde vroeger ook de Chapelle de Bussolles (noordoostelijk van het chateau op loopafstand en toegankelijk) en de Moulins de Bussolles (zuidoostelijk van het chateau op loopafstand en niet toegankelijk) een oude watermolen met een waterval en achterliggend stuwmeer.

Bewoners

Op 19 juni 1375 werd door edelman Jean Albert, Prévôt de Gagère (bestuurder), voor het eerst aantekening gemaakt van het leengoed van Bussolles, eigendom van de heer van La Palisse.
Aan het einde van deze 14e eeuw, in het jaar 1393, nam de Obeilh-familie de adeltitel van heer van Bussolles over. De familie Obeilh behield het eigendom tot het midden van de 17e eeuw. Via een erfenis kwam het kasteel van Bussolles in 1683 toe aan Antoine Henri de Chavagnac. Het familiewapen is nog steeds te zien op een muurschildering in de Chapelle.

Na zijn overlijden op juni 28 1706 werd het domein verdeeld over 3 partijen, onder meer aan Jean-Baptiste de Gallois, later parlementslid wiens befaamde zoon betrokken was bij de Franse Revolutie.
Na het overlijden van deze Charles-Jean-Baptiste, beheerder van de Provence, kwam het kasteel in handen van Pierre de la Faige. In 1831 ging Bussolles over naar Claynes Eugène, zoon van de burgemeester van Lapalisse. Nazaten van de familie zijn begraven in de naastgelegen Chapelle. Het kasteel bleef tot midden 20e eeuw in deze familie.

De laatste eigendomsjaren gingen gepaard met een heus familiedrama. Aan het einde van WO II werd op 2 augustus 1944 het naburige dorpje Neuilly sur Loire door verkeerd afgeworpen bommen van de geallieerden compleet verwoest. Tijdens dit bombardement kwam de zoon en erfgenaam Jacques Aubert de la Faige op 55-jarige leeftijd tezamen met zijn vrouw om het leven. In hetzelfde jaar overleed ook oom Théofylle De La Faige (1961-1944). Kort na het een einde van WO II overleed ouder Emile De la Faige (1961-1945), een droevig einde. Het chateau is in de jaren erna verkocht.

De Zwitserse familie (Roland) Senn heeft gedurende enkele decennia het Chateau naar die tijd gemoderniseerd, o.a. werd een nog steeds herkenbare CV installatie en paardenstallen aangelegd. In 1993 werd het Chateau verkocht aan de Belgische familie Rafael Arnaerts. Samen met zijn vrouw en dochter, die liefhebster was van paardrijden. Raf, zo was zijn korte naam, had zijn vermogen verworven door zijn grote Belgische wegwerkersbedrijf te verkopen. Ook hier was sprake van een familiedrama. Kort na de aankoop werd hun dochter in een kostschool geplaatst. En kort na haar intreding , voor de kostschool overreden door een auto en kwam hierbij om het leven. Raf en z’n vrouw zijn in de jaren erna gescheiden.

In 2013 werd het Chateau uiteindelijk verkocht. In de torenkamer zijn achtergebleven spullen, inclusief paardrijcap, van haar aangetroffen. Op de linkse paardenbox van de rechterstal hangt nog steeds de naamplaat van haar lievelingspaard “Hell’s boy”.

Het Chateau als onderduikadres voor Joodse kinderen

In WO II lag het chateau in het bezette gedeelte van Frankrijk, nabij Vichy, wat tijdelijk als huisvesting gold voor het collaborerende Franse regering.
Gedurende die jaren gold het kasteel als onderduikadres voor een groep Joodse kinderen onder leiding van juffrouw Henriëtte Pichon.
Tijdens het verblijf is tot 2 keer aan toe een razzia geweest echter werden de kinderen voortijdig gewaarschuwd en zijn gevlucht in de aangrenzende bosrand.
Zij hebben allen de oorlog overleeft. Op de achterzolder zijn nog sommige herinneringen aangetroffen van het verblijf. Henriette Pichon overleed in 1964 en werd in 2010 postuum onderscheiden voor haar heldendaad en staat opgetekend bij de herinneringsmuur Yad Vashem in Jeruzalem, in hetzelfde jaar heeft een groep van de toenmalige kinderen de gemeente Barrais-Bussolles bezocht.

Chapelle de Bussolles

De nu nog steeds in gebruik zijnde, maar in verval verkerende kapel (iets ten noorden van het kasteel) was vroeger onderdeel van het oorspronkelijke landgoed van Bussolles. Uit inscripties is de bouw van de kapel terug te brengen naar het jaar 1507. In de kapel, die nog dienst doet voor kleine diensten en communies, zijn tal van gedenkstenen en inscripties op grafstenen van oude bewoners van het kasteel.

Moulin de Bussolles

Op zo’n 300 meter afstand van het kasteel ligt Moulin de Bussolles met een idyllische waterval. Deze watermolen met bijgebouwen waren  vroeger onderdeel van Château de Bussolles.  Tegenwoordig is het in particuliere handen.